sobota 2. listopadu 2013

¡Presente!



V pátek 1. listopadu byli v podvečer na západním předměstí Atén, před kanceláří strany Zlatý Úsvit, zavražděni dva její aktivisté, třetí byl zraněn a stále žije. Byli zastřeleni chladnokrevně vrahy z motocyklu. Zatřeleným aktivistům Zlatého Úsvitu bylo 22, respektive 27 let.  

Ihned se vyrojila podezření, že útok byl spáchám jejich politickými oponenty a to v době, kdy před pár týdny bylo vrcholné vedení Zlatého Úsvitu zatčeno a obviněno státními složkami z „teroristického spiknutí“, které bylo ospravedlňováno vraždou antifašisty údajnými sympatizanty Zlatého Úsvitu. Toto obvinění bylo však ve skutečnosti jen záminkou, jak zničit jedinou skutečnou politickou opozici v Řecku.

Situace v Řecku je napjatá a vyhrocená, krev na rukách nemají jen chladnokrevní vrahové, ale především systém, který vyhrocenou situaci vyvolal. Situaci, která vede k chladnokrevným vraždám. Včera zabití mladí nacionalisté se provinili jen jedním – požadovali lepší společnost pro všechny Řeky. Antifašisté (pokud to byli skutečně oni, a ne například tajná policie) opět místo toho, aby chladnokrevně zabíjeli ty, kteří mohou za situaci v Řecku, tak opět plní roli užitečných idiotů v zastrašování voličů Zlatého Úsvitu, čímž jen posilují současný represivní politický systém.

Zajímavé jistě bude sledovat, zda budou opět politici a média volat po zákazech politických stran a hnutí, jako v případě obvinění Zlatého Úsvitu, na nějž byla uvalena zodpovědnost za vraždu antifašisty.

Manolis a Georgos –¡Presente!