úterý 8. dubna 2014

Přátelé větru aneb příběh jedné legendy



Amici del Vento jsou vůbec první skupinou tzv. italské pravicové alternativní muziky (musica alternative). Skupinu založil v roce 1975 Carlo Venturino, aktivista hnutí Národní Alternativa (Alternativa nazionale), který napsal své první písně ještě jako student medicíny a původně hrál jen pro své blízké kamarády.

V roce 1976 dostal od kamaráda pozvánku zahrát si v jednom Turínském lokále a tehdy se rozhodl založit opravdovou hudební skupinu, věnující se především skladbám s politickým podtextem. Avšak zabývající se úplně jinou politikou, než která byla pro Itálii té doby typická, proto tzv. „alternativní muzika“. Ke Carlovi se ve skupině připojila jeho přítelkyně, bratr a Guido Giraudo jako uvaděč.     
Jejich písně se rychle staly příkladem pro další skupiny rodícího se žánru, které byly i přes nepříznivé podmínky té doby v Itálii zakládány. Začali vystupovat po celé Itálii, kde se na jejich koncertech začala pravidelně scházet italská pravicová mládež . V roce 1977 byla v amatérských podmínkách nahrána jejich první audiokazeta „Trama Nera“, která obsahovala všechny první písně skupiny. Nahrávka měla nečekaně velký úspěch a po krátké době se stala nesehnatelným zbožím. 

Následovalo další album a připojení dalších členů ke skupině. Ke konci 70. let se začaly pořádat tzv. Campi Hobbit (Hobbití kempy) pořádané Italským sociálním hnutí (MSI), na kterých vystupovaly tehdejší skupiny alternativního žánru a i zde dosáhli Amici del Vento velkých ovací a úspěchů. Po několika letech se však díky snížení politického napětí v Itálii a také díky velké pracovní vytíženosti bratrů Venturinových (oba dva byli lékaři) aktivita AdV značně snížila. Přesto ale skupina úplně nevymizela a vydala některé nové skladby, avšak třetí album již v původní sestavě nestihla. 
Poslední koncert s Carlem Venturinim v sestavě, proběhl v roce 1983 v Miláně v rámci uctění památky dvou zesnulých italských parašutistů. Pár týdnu na to (27. prosince) měl zakladatel skupiny nehodu na motorce a tragicky zemřel. Tři roky se o zbývajících členech nic nevědělo, až se Marco, Carlův bratr, který je dnes váženým doktorem, ředitelem a primářem onkologie v Miláně a také uznávaným spisovatelem (jeho tři romány byly vydány uznávaným it. Nakladatelstvím Mondadori), rozhodl uspořádat koncert na počest zesnulého bratra. Koncert měl obrovský a neočekávaný úspěch a přesvědčil zbyle členy k pokračování v tvorbě. Byly napsány nové písně a vydány ty doposud nevydané (v sestavě ještě s Carlem). To vše společně na audiokazetě Vecchio Ribelle v roce 1993. Skupina také začala znovu koncertovat (i když ne tak intenzivně jako dříve) společně s dalšími spřízněnými skupinami, kterých už v té době bylo několik desítek.  

V roce 1996 vyšlo první cd skupiny, nazvané Progressista Rap a nahrané za pomoci moderních technologií. Skupina se však začala postupně rozpadat a nakonec zbyl jen Marco, který se obklopil novými členy. Poslední vystoupení skupiny se uskutečnilo v roce 1997 u příležitosti dvacetiletého výročí vzniku alternativní muziky a zúčastnilo se ho přes 1000 diváků. Rok poté Marco současně s vydáním 2 cédečkového záznamu z posledního koncertu, oficiálně ohlásil rozpad skupiny. Skupina se znovu dala dohromady 2. května 2010 u příležitosti koncertu k památce úmrtí Sergia Ramelliho (Milánský aktivista Fronte della gioventu, který byl brutálně zavražděn antifašisty v roce 1975).
V roce 2013 proběhl zatím poslední koncert AdV v nové složení. Šlo o hudební akci, která nesla název "Concerto per Carlo". V roce 2013 totiž uběhlo přesně 30let od tragické smrti zakladatele kapely Carla Venturinoa. Na koncertě taktéž vystoupila celá řada dalších kapel. Tím zatím končí ohromně bohatá historie italské legendy, která si nechala říkat Amici del Vento (Přátelé větru).



AMICI DEL VENTO (“PŘÁTELÉ VĚTRU”) 
Jestli je tisíc příběhů co vítr odnese, tak tenhle příběh je náš, generace moje
Přicházející z pekla s ohněm v žilách 
Pozdvihneme k nebi naše řetězy a vrátíme se Evropo, to ti slibujeme
Evropo vrátíme se, spojeni pro tebe.
 
Povstaňte bratři, dál už nespěte 
Dejte všanc ještě dnes vaše mládí 
Pokud se nám smůla bude lepit na paty 
Spálíme jí společně s prvním rudým hadrem a vrátíme se Evropo, to ti slibujeme
Evropo vrátíme se, spojeni pro tebe

Jestli rozmotají klubko, které nás dnes pohromadě drží 
Půjdeme na jiná místa a postavíme hnízda další 
Spálí nám domovy, ale co na tom? 
V domově bratrů místo bude a vrátíme se Evropo, to ti slibujeme
Evropo vrátíme se, spojeni pro tebe

Vymysleli zákony a podvody, aby nám zavřeli pusu 
Našemi jmény se zaplní zdi vězení
 Ale tisíckrát tisíc bude slyšet zpěv, toho kdo dnes večer zpívá o své svobodě a vrátíme se Evropo, to ti slibujeme
Evropo vrátíme se, spojeni pro tebe
 
A tisíce zdvižených rukou svět znovu uvidí, uprostřed mé vlajky bude hořet kříž a budou se opět třást věční pokrytci a jejich peníze už jim budou k ničemu a vrátíme se Evropo, to ti slibujeme
Evropo vrátíme se, spojeni pro tebe
 
A kdo dnes je pánem, zítra se bude plazit 
Ještě ho uvidíme škemrat u nás o milost 
A ten co dnes námi pohrdá, zítra se k nám s pokorou zbaběle vrátí 
A vrátíme se Evropo, to ti slibujeme
Evropo vrátíme se, spojeni pro tebe
 
Na téhle naší zemi vítr bude vát 
A my budeme sklízet naší svobodu 
Daleko odvane syny zrady, ale my budeme stále na nohou, my jsme PŘÁTELÉ VĚTRU!