pondělí 19. května 2014

Zlatý úsvit: Regionální volby v Řecku


Bez jediné větší zmínky medií proběhly minulý víkend v Řecku regionální volby. Zlatý úsvit zde zaznamenal více jak 200% nárůst hlasů oproti minulým volbám. Za největší úspěch lze bezesporu považovat 16% podíl ze všech hlasů v Aténách, které získal mluvčí strany Ilias Kasidiaris, který je vystudovaným právníkem. Ilias Kasidiaris se v Aténách umístil na velmi zajímavém 4. místě v boji o místní primátorský úřad, přestože mu ovlivněné předvolební průzkumy přisuzovaly zisk pouhých 4-8%.  

„Řekové rozpoznali, že jsem se stali jejich hlasem, hlasem pravdy ve zkorumpovaném parlamentu.“ - Ilias Kasidiaris

Nutno poznamenat, že se nejedná o ojedinělý úspěch kandidáta Zlatého úsvitu v jediném z regionů. Jako důkaz lze předložit 11% podíl hlasů pro Iliase Panayiotarose, který kandidoval v regionů Attica. Celkově získal Zlatý úsvit v těchto volbách v průměru okolo 10% hlasů – což lze považovat za poměrně velký úspěch. Je třeba vzít v potaz, že Zlatý úsvit je jedinou parlamentní stranou, která je dočasně odstřižena od financí a její vedení je stále ne-zákoně vězněno. A to včetně předsedy Nikolaose Michaloliakose.



Úspěch je o to silnější, že celé volby provázela řada incidentů, které v některých případech zaváněly falšováním výsledkům. Například na Krétě se v jedné volební místnosti místní komise rozhodla znemožnit volit Zlatý úsvit pro jeho údajnou nelegálnost. Jako opravdoví milovníci a ochránci svobody se ukázali místní antifašisté, kteří se v některých Aténských čtvrtích, rozhodli zabránit voličům Zlatého úsvitu odevzdat svůj hlas. Všechny incidenty byly však příznivci Zlatého úsvitu zdokumentovány. Již bylo podáno několik oficiálních stížností. 

Další velkou výzvou pro řecké nacionalisty jsou bezesporu volby do evropského parlamentu, které se konají tento víkend. 

Ať žije řecký lid – ať žije Zlatý úsvit